Beli slez

Слика
 Beli slez Althaea officinalis Vreme berbe: tokom jeseni                          Šta se bere: koren, list, cvet Upala grla i krajnika:  -  Po 50 grama belog sleza i iđirota preliti sa 2 dl ključale vode, poklopiti i posle 2 sata ocediti. Zatim ispirati ocediti. Zatim ispirati grlo i nakon toga popiti. Slika 1. Beli slez Kašalj i bronhitis - 30 grama lista belog sleza, 25 grama slatkog korena, 20 grama lista timijana, 15 grama korena belog sleza, 4 grama anisa i po 2 grama cveta crnog sleza, turčinka i divizme. Jednu kašiku smese popariti sa 2 dl ključale vode, poklopiti, malo zagrejati, ocediti i toplo popiti. Čaj zasladiti medom, ponavljati 4- 5 puta dnevno. - Pomešati 50 grama lišća i 15 grama korena belog sleza i 10 grama majčine dušice. Tri supene kašike ove mešavine preliti sa 1/2 l hladne vode i češće mešati tokom 3- 4 sata. Zatim procediti i piti nekoliko puta dnevno, po jednu šoljicu. Veliki kašalj -  Po kafenu kašičicu lista podbela i lista belog sleza preliti sa 2 dl ključal

Anis- lekovita jestiva biljka. pomaže kod upale grla, odvikavanja od pušenja...

 Anis, anason, aniž, slatki kopar

Pimpinella anisum

Vreme berbe: tokom leta

Šta se bere: zreo plod

Upala grla i krajnika

- Po 25 g anisa, nane, kamilice i žalfije preliti sa 2 dl ključale vode. Posle 2 sata ocediti, ispirati grlo, zatim popiti.

Za lakše iškašljavanje 

Napraviti čaj od jednakih delova anisa i morača i zasladiti ga medom.



Slika 1. Anis

Za izbacivanje gustog šlajma

Napraviti čaj od po dve kašike anisa i jagorčevine, od po jedne i po kašike zove i podbela i jedne kašike korena ljubičice.

Bronhitis

- Jednu kašiku smese od po 25 g anisa, morača, korena sladića i lista belog sleza preliti sa 2 dl ključale vode. Poklopiti, ostaviti kratko na vatri, pa ocediti. Zasladiti medom i piti toplo 5- 6 puta dnevno.

- Po 20 g istucanog ploda anisa i cveta i lista podbela preliti sa 0,5 dl ključale vode. Posle 8 h ocediti, pomešati sa 300- 500 grama lipovog meda i piti na svaki sat po kašiku.

Zapaljenje (katar) želuca

- Pomešati po 10 grama anisa, smilja, pomorandžine kore i korena selena, crnog gaveza i reuma. 

3 kašike mešavine preliti sa 5 dl ključale vode, poklopiti i posle 30 minuta ocediti. Piti nezaslađen čaj 3 puta dnevno na 30 minuta pre jela.

Zapaljenje mokraćne bešike

Pomešati po 20 grama plodova: anisa, šargarepe, peršuna, celera i kima. Jednu kašiku mešavine preliti sa 3 dl vrele vode, poklopiti i ostaviti 4 sata. Piti pre jela.

Odvikavanje od pušenja

- Pomešati jednake delove anisa, odoljena i hmelja. Dve kašike mešavine preliti sa 2 dl ključale vode, procediti i piti tri šoljice dnevno u gutljajima.



Коментари

Популарни постови са овог блога

About us

Beli slez