Beli slez

Слика
 Beli slez Althaea officinalis Vreme berbe: tokom jeseni                          Šta se bere: koren, list, cvet Upala grla i krajnika:  -  Po 50 grama belog sleza i iđirota preliti sa 2 dl ključale vode, poklopiti i posle 2 sata ocediti. Zatim ispirati ocediti. Zatim ispirati grlo i nakon toga popiti. Slika 1. Beli slez Kašalj i bronhitis - 30 grama lista belog sleza, 25 grama slatkog korena, 20 grama lista timijana, 15 grama korena belog sleza, 4 grama anisa i po 2 grama cveta crnog sleza, turčinka i divizme. Jednu kašiku smese popariti sa 2 dl ključale vode, poklopiti, malo zagrejati, ocediti i toplo popiti. Čaj zasladiti medom, ponavljati 4- 5 puta dnevno. - Pomešati 50 grama lišća i 15 grama korena belog sleza i 10 grama majčine dušice. Tri supene kašike ove mešavine preliti sa 1/2 l hladne vode i češće mešati tokom 3- 4 sata. Zatim procediti i piti nekoliko puta dnevno, po jednu šoljicu. Veliki kašalj -  Po kafenu kašičicu lista podbela i lista belog sleza preliti sa 2 dl ključal

Kikiriki i lisnato povrće: Superhrana za zdravu jetru i detoksikaciju od aflatoksina

 Kikiriki nije baš dobra namirnica iskreno rečeno, kikiriki ne pripada grupi orašastih.

 

Slika 1. Kikiriki

Ona pripada mahunarkama jeste i kikiriki je podložniji buđanju, je li propadanju, podložniji je stvaranju alfatoksina, onih supstanci koje su potencijalno kancerogene mada se ne aktiviraju tako lako u tim plodovima kao što se mogu aktivirati u nekim drugim namirnicama kao što su mleko i mlečni proizvodi, tako da tu ne možemo baš nešto se mnogo osloniti na kikiriki. Pre svega one moraju da se izlaže termičkoj obradi, gubimo i tu dobar deo hranljivih sastojaka, a zatim i postoje u njemu i neke supstance koje mogu da pospeše alergiju, posebno kod slabijeg imunog sistema. Tako ako uzemo pastu od kikirikija ne znamo šta je samljeveno unutra. Da li je tu ušao neki buđavi deo ili nije?

Da li tu imamo prisustva tih alfatoksina ili nemamo ne znamo jer to se u trasportu dugo drži po tim skladištima i tako da lično nisam neki pristalica kikirikija mnogo su bolji ovi drugi.

Od badema recimo puter to je već druga priča.

 

Što se tiče povrća, povrće bazne reakcije, treba ga koristiti što više u ishrani.

 5 porcija povrća dnevno, 5 porcija voća dnevno, čak ako hoćemo da pravimo odnosi između voća i povrća daćemo prednost povrću, 5- 6 porcija povrća a 4 porcija voća.

Šta znači to porcija? Banana je jedna porcija, jabuka je druga porcija,  šaka bobičastog voća je treća porcija, onda jedna pomorandža četvrta porcija tako je 2-3 mandarinice,treba da uzmemo tu negde 4- 5 tih porcija i to će zadovoljiti naše potrebe za tim namirnicama u toku dana isto tako znači treba da uzmemo i brokoli, jedna šačica prokelja, jedna šačica brokolija onda jedna mala porcija, činijica kupusa čini isto jednu porciju, paradajz, krastavac jedna porcija. To se odnosi na povrce, ali ne moramo mi to brojati, ne sad smo uzeli 4-5 porcija ovoliko, nego otprilike da vidimo jednu zastupljenost.


Slika 2. Brokoli- superhrana

 Ljudi uopšte ne jedu povrće. Ja se trudim da imam u obroku povrće kao što je brokoli, koje treba da se termički obradi i neko sirovo.

 

Tako je, bravo to je najbolja kombinacija uvek kada umrtvimo nekog povrće, tj. barimo ga ili izložimo termičkoj obradi, uvek bi trebali da imamo neku namirnicu koja će biti čisto sveža i to je najbolji izbor.

Ako imamo recimo, sada počnemo da pojedem nešto, možemo ugljeni hidrat (pahuljice ili neki integralni hleb), možemo dodati malo barenog spanaća i malo sveže šargarepe ili malo sveže cvekle da nastružimo ili malo belog luka.

Kada znamo ove stvari, znači kada znamo o vidiš kako polako osvajamo teren, imamo kisele i bazne reakcije, govorili smo o varenju hrane, govorićemo i enzima, pa sam govorili kako deluje jedna na drugu itd. Onda ćemo sami sklapati šta s čim ide kad budemo govorili kad sve to napravimo, pa onda imamo osobu koja ima određenu promenu i znamo šta u kojoj namernici ima.

 

Šta je ima u brokoliju, šta ima u belom luku, šta ima u belom luku, šta ima u bobičastom voću koji minerali, imamo anemiju aha setimo se.

Anemija odlično, imamo gvožđa, imamo ga u avokadu, imamo ga u urmi, u spanaću možda najmanje. Urma, avokado, crna ribizla, cvekla, imamo ga u ovom voću divnom bobičastom voću znači brusnica, borovnica itd.

Imamo ga u smokvama, sirovim i suvim, kajsijama, u prosu, genijalno vidiš gde imamo gvožđa, najmanje u spanaću.

Znači imamo gvožđe u zelenišu, to je tačno, ali kad mi to sve najviše gvožđa najviše imamo u cvekli upravo u listovima što bacamo često, listovi cvekle se koriste isto, operu se da se lepo iseckaju i to možemo da jedemo. Napravimo neku svoju salatu sa tim i rendamo.

 

Kupus ima gvožđa, vitamina C. Kada mi imamo u jednoj namirnici imamo istovremeno gvožđa i vitamina C,a poznata je činjenica i to tako. To je pravilo gvožđe ne može da se ugradi ako nema dovoljno vitamina c. Ako nema dovoljno folne kiseline ako nema dovoljno B12 znači to je sve potrebno da bi se gvožđe bolje apsorbovalo i došlo tamo gde mu je mesto.Znači da stigne da mi ne uđemo u anemiju, i da imamo rezerve gvožđa.

 

Slika 3. Smokva

Ti feritini, belančevine koje o kojima imamo rezerve moramo da deponujemo, da imamo gvožđe u rezervama, ako mi samo unesemo danas gvožđe i potrošimo ga, a onda moramo imati u rezervi gvožđe. Zato često kod anemičnih osoba unose gvožđe putem injekcija ili tableta, a onda kad prestanu da unose, onda ga nema više i to nije dobro.

 

Imam jednu klijentkinju koja ima dosta kože u krvi, anemična je ne može da reši, zato što joj fale svi mogući minerali.

 

Da bi se vezao. To smo govorili o toj sinergiji. Koliko je važna celovitost namirnica, to se može zaključiti po tome. Znači, moramo da imamo sinergiju, odnos da jedno drugo podržava, ugrađuje da zajedno rade.I to je prava stvar.

Коментари

Популарни постови са овог блога

About us

Anis- lekovita jestiva biljka. pomaže kod upale grla, odvikavanja od pušenja...

Beli slez