Beli slez

Слика
 Beli slez Althaea officinalis Vreme berbe: tokom jeseni                          Šta se bere: koren, list, cvet Upala grla i krajnika:  -  Po 50 grama belog sleza i iđirota preliti sa 2 dl ključale vode, poklopiti i posle 2 sata ocediti. Zatim ispirati ocediti. Zatim ispirati grlo i nakon toga popiti. Slika 1. Beli slez Kašalj i bronhitis - 30 grama lista belog sleza, 25 grama slatkog korena, 20 grama lista timijana, 15 grama korena belog sleza, 4 grama anisa i po 2 grama cveta crnog sleza, turčinka i divizme. Jednu kašiku smese popariti sa 2 dl ključale vode, poklopiti, malo zagrejati, ocediti i toplo popiti. Čaj zasladiti medom, ponavljati 4- 5 puta dnevno. - Pomešati 50 grama lišća i 15 grama korena belog sleza i 10 grama majčine dušice. Tri supene kašike ove mešavine preliti sa 1/2 l hladne vode i češće mešati tokom 3- 4 sata. Zatim procediti i piti nekoliko puta dnevno, po jednu šoljicu. Veliki kašalj -  Po kafenu kašičicu lista podbela i lista belog sleza preliti sa 2 dl ključal

Orašasti Plodovi: Bogatstvo Proteina i Esencijalnih Nutrijenata

Badem ima puno kalcijuma, magnezijuma, gvožđa i mangana i bakra tako da badem je zdrava namirnica ima puno vlakana, ali malo ljudi ga koristi u ishrani.

Važno je napomenuti i to da orašaste plodove ne treba da izlažemo visokoj temperaturi ne treba ih jesti pečene ili posebno pržene. To je izuzetno pogrešno, treba uzimati u sirovom stanju. Ja sam pravila pastu od badema koji je ostao u vodi i pravila sam to od lešnika, zato pitam za voće, ostavi se lešnik i doda se par urmi i to se zajedno u blenderu bude kao zdravo nutela.


Slika 1. Badem

Nutela je jako loš proizvod. Mi možemo napraviti nešto, to nije zamena za nutelu, to je prava stvar, a ovo nije dobro, samo palmino ulje i šećer. 400 gr tih pastica slatkih, sadrži preko 250 do 280 grama šećera belog konzumnog šećera, puno aditiva naravno, tako tih sastojaka i to je loša namirnica i tu nema dileme.


Slika 2. Raznolikost orašastih plodova

To ne treba preporučivati posebno deci. Isto tako i sve ostali ti praškasti proizvodi kao što je cedevita.U kilogram cedevite imamo 840 grama šećera.160 grama su ostalo aditivi, boje, emulgatori i pojačivači ukusa i arome i zgušnjivači itd. Sve su to aditivi, tu ima isto nekad nekih zamki ponekad kaže bez aditiva, a onda je navedu neki emulgator, antioksidanse, kao da antioksidans nije aditiv. Znači sve ono što se dodaje kao dodatak hrani je aditiv.
Sve ono što „poboljšava“ ukus, sve ono što deluje kao veštački zaslađivač, stabilizator, zgušnjivač, zatim strukturu da poboljša, da učvrsti neku masu unutra i sve to ili antioksidans kao što je BHT (Butil- Hidroksen Toluen) ili BHA (Butil- Hidroksamizol to su antioksidansi, to su sve aditivi.


Slika 3. Šećer i sadržaj Nutele

Aditivi prave zaista veliki problem u čovekov organizam, to su supstance koje ulaze u naše telo i angažuju odgovor imunog sistema jer ih imuno sistem ne prepoznaje.
Badem bazan, ostalo umereno kisele reakcije, to opet ne znači da mi treba da izbacimo lešnik, indijski orah, znači treba da ih uzimamo, jedna šačica dnevno orašastih plodova sasvim će zadovoljiti naše potrebe za vlaknima i mineralima vitaminima i antioksidansima u dobroj meri i zasićenim masnoćama. Znači to su masnoće koje su dobre i zdrave, to su te zasićene masti koje naš organizam biljnog porekla koje naš organizam prepoznaje. Idemo na semenke. Sve semenke osim pinjola,susam.


Slika 4. Semenke Bundeve

Sve ove druge semenke stvaraju umerene kisele reakcije, a susam i pinjoli stvaraju jake bazne reakcije.
Veoma interesantno susam.
Zato što je susam jedna od izuzetno zdravih namirnica. Susam sadrži puno kalcijuma i osobe koje imaju deficit kalcijuma, uzimanje dovoljnih količina zeleniša znači povrća. Uzimanje samo 1 kašike paste od susama dnevno, uzimanje neke male količine orašastih plodova u manjoj količini, voća mogu imati dovoljnu količinu kalcijuma. Kao primer za to, imamo atletičare odnosno Afrikance koji ne uzimaju mleko i mlečne proizvode, a nikada im ne fali kalcijum.

Коментари

Популарни постови са овог блога

About us

Anis- lekovita jestiva biljka. pomaže kod upale grla, odvikavanja od pušenja...

Beli slez