Beli slez Althaea officinalis Vreme berbe: tokom jeseni Šta se bere: koren, list, cvet Upala grla i krajnika: - Po 50 grama belog sleza i iđirota preliti sa 2 dl ključale vode, poklopiti i posle 2 sata ocediti. Zatim ispirati ocediti. Zatim ispirati grlo i nakon toga popiti. Slika 1. Beli slez Kašalj i bronhitis - 30 grama lista belog sleza, 25 grama slatkog korena, 20 grama lista timijana, 15 grama korena belog sleza, 4 grama anisa i po 2 grama cveta crnog sleza, turčinka i divizme. Jednu kašiku smese popariti sa 2 dl ključale vode, poklopiti, malo zagrejati, ocediti i toplo popiti. Čaj zasladiti medom, ponavljati 4- 5 puta dnevno. - Pomešati 50 grama lišća i 15 grama korena belog sleza i 10 grama majčine dušice. Tri supene kašike ove mešavine preliti sa 1/2 l hladne vode i češće mešati tokom 3- 4 sata. Zatim procediti i piti nekoliko puta dnevno, po jednu šoljicu. Veliki kašalj - Po kafenu kašičicu lista podbela i lista belog sleza preliti sa 2 dl ključal
Čuvarkuća- prirodni lek protiv opekotina i herpesa
- Преузми линк
- X
- Имејл адреса
- Друге апликације
By Ivan Staletović
Ivan Staletovic
-
Čuvarkuća
Narodni nazivi: pazikuća, vazdraživa, divlje smilje, žednjak..
OPIS
Čuvarkuća je samonikla jestiva i lekovita biljka. Naraste i do 30 cm.
Veoma je otporna na visoke i niske temperature. Njeni listovi su puni sa vodom. Listovi su rozetasti.
STANIŠTE
Raste između kamenja, na stenama, po krovovima:
UPOTREBA
Može da se koristi kao salata. Ima u sebi puno vitamin A,C. Ukusna je.
Sadrži antiseptično, antibakterijsko dejstvo. Ima primenu kod upale uveta.
Može da se koristi i za spoljašnju upotrebu protiv opekotina, herpesa, čireva.
Napomena: Sve vrste roda čuvarkuća su zažtićene.
- Преузми линк
- X
- Имејл адреса
- Друге апликације
Популарни постови са овог блога
Anis- lekovita jestiva biljka. pomaže kod upale grla, odvikavanja od pušenja...
By Ivan Staletović
Ivan Staletovic
-
Anis, anason, aniž, slatki kopar Pimpinella anisum Vreme berbe: tokom leta Šta se bere: zreo plod Upala grla i krajnika - Po 25 g anisa, nane, kamilice i žalfije preliti sa 2 dl ključale vode. Posle 2 sata ocediti, ispirati grlo, zatim popiti. Za lakše iškašljavanje Napraviti čaj od jednakih delova anisa i morača i zasladiti ga medom. Slika 1. Anis Za izbacivanje gustog šlajma Napraviti čaj od po dve kašike anisa i jagorčevine, od po jedne i po kašike zove i podbela i jedne kašike korena ljubičice. Bronhitis - Jednu kašiku smese od po 25 g anisa, morača, korena sladića i lista belog sleza preliti sa 2 dl ključale vode. Poklopiti, ostaviti kratko na vatri, pa ocediti. Zasladiti medom i piti toplo 5- 6 puta dnevno. - Po 20 g istucanog ploda anisa i cveta i lista podbela preliti sa 0,5 dl ključale vode. Posle 8 h ocediti, pomešati sa 300- 500 grama lipovog meda i piti na svaki sat po kašiku. Zapaljenje (katar) želuca - Pomešati po 10 grama anisa, smilja, pomorandžine kore i korena sele
About us
By Ivan Staletović
Ivan Staletovic
-
Vodič za Zdrav Život: Lekovito Bilje i Prirodni Saveti za Održavanje Vitalnosti Dobrodošli u svet zdravog života i lekovitog bilja! U ovom sveobuhvatnom vodiču istražujemo bogatstvo prirodnih resursa koje nam pruža biljni svet. Otkrijte kako iskoristiti moć lekovitog bilja kako biste ojačali svoje zdravlje i postigli balansiraniji način života. Bez obzira da li ste već zaljubljenik u prirodne metode ili tek počinjete svoje putovanje, naš blog će vam pružiti dragocene informacije. Svaka osoba koja brine o svom zdravlju zna koliko je važno imati pouzdane informacije i resurse na koje se može osloniti kako bi očuvala ili poboljšala svoje fizičko i mentalno blagostanje. Upravo iz tog razloga, želimo da vam predstavimo našu stranicu "Za Zdravlje", koja je osmišljena kako bi vam pružila sveobuhvatne informacije i resurse o očuvanju i unapređenju vašeg zdravlja. Bez obzira na to da li ste već stručnjak u oblasti zdravlja ili tek počinjete da istražujete ovu temu, verujemo da ćete p
Beli luk- Lek za astmu, dijabetes, zapaljenje vena.
By Ivan Staletović
Ivan Staletovic
-
Beli luk Slika 1. Beli luk Allium sativum Astma - Režanj belog luka zgnječiti u kašičici pa je staviti u usta i na nos duboko udisati eterično ulje 5 minuta. Potom režanj okrenuti na drugu stranu i ponoviti postupak još 5 puta. Poželjno je zadržati dah neko vreme, a tek onda lagano izdisati. Ovo treba činiti ujutru i uveče 1-2 meseca. Nekoliko čenova belog luka staviti u gazu i zgnječiti i na kocku šećera nakapati nekoliko kapi soka. Uzimati svako jutro na prazan stomak. Povišen krvni pritisak - Pomešati po 25 g belog luka, preslice, imele i cveta gloga (ili po 25 g belog luka, kamilice, maslinovog ulja i cveta gloga). Dve kašike mešavine preliti sa 3 dl ključale vode i poklopiti. Ostaviti 2 sata, zatim odliti i piti pre jela. - Veliku glavicu belog luka kuvati 10 minuta u 5 dl vode. Ohlađenu tečnost naliti u flašu i dodati sok od tri limuna. Pije po malu čašu izjutra, na prazan stomak. - Uz svaki obrok pojesti po čen belog luka (ne preporučuje se osobama sa osetljvim želucem). Arteri
Коментари
Постави коментар