Beli slez

Слика
 Beli slez Althaea officinalis Vreme berbe: tokom jeseni                          Šta se bere: koren, list, cvet Upala grla i krajnika:  -  Po 50 grama belog sleza i iđirota preliti sa 2 dl ključale vode, poklopiti i posle 2 sata ocediti. Zatim ispirati ocediti. Zatim ispirati grlo i nakon toga popiti. Slika 1. Beli slez Kašalj i bronhitis - 30 grama lista belog sleza, 25 grama slatkog korena, 20 grama lista timijana, 15 grama korena belog sleza, 4 grama anisa i po 2 grama cveta crnog sleza, turčinka i divizme. Jednu kašiku smese popariti sa 2 dl ključale vode, poklopiti, malo zagrejati, ocediti i toplo popiti. Čaj zasladiti medom, ponavljati 4- 5 puta dnevno. - Pomešati 50 grama lišća i 15 grama korena belog sleza i 10 grama majčine dušice. Tri supene kašike ove mešavine preliti sa 1/2 l hladne vode i češće mešati tokom 3- 4 sata. Zatim procediti i piti nekoliko puta dnevno, po jednu šoljicu. Veliki kašalj -  Po kafenu kašičicu lista podbela i lista belog sleza preliti sa 2 dl ključal

Ljoskavac je samonikla jestiva i lekovita biljka. Upotrebljava se za lečenje mokraćnih puteva, kamena u bubrezima.

 Ljoskavac

Narodni nazivi: pljuskavac, divlja paprika, zmijino grožđice, zrniš, voskavac, pogančeva trava...


OPIS 

---------------------------------------------------------- 

Ljoskavac je samonikla jestiva i lekovita biljka. Naraste do 80cm visine. Stabljika je uspravna i razgranata. Listovi su jajasti, dužine 5-7cm. Cvetovi su bele boje. Plod je sočna bobica, narandžaste boje. 

U plodu ima dosta semena. Omot je otrovan, plod je jestiv. Sazrevaju krajem leta i u ranu jesen.


STANIŠTE

---------------------------------------------------------- 

Raste kao korovska biljka. Ima je po poljima, vinogradima, na obodima i 

unutar šuma, pored puteva.

-----------------------------------------------------

----- 

UPOTREBA 

---------------------------------------------------------- 

Spada u samoniklo voće. Neki ga gaje kao dekorativnu vrstu po baštama.

 U bobicama ima vitamina C, limunove kiseline. 

Bobice su slatkasto kiselkastog ukusa. Nekada su ih mnogo više ljudi jeli. Jedu se sirove a mogu da se spremaju na različite načine.

Ima i lekovita svojstva. Dobar je diuretik, upotrebljava se za lečenje mokraćnih puteva, kamena u bubrezima, gihta, laksativ.

Коментари

Популарни постови са овог блога

About us

Anis- lekovita jestiva biljka. pomaže kod upale grla, odvikavanja od pušenja...

Beli slez