Beli slez

Слика
 Beli slez Althaea officinalis Vreme berbe: tokom jeseni                          Šta se bere: koren, list, cvet Upala grla i krajnika:  -  Po 50 grama belog sleza i iđirota preliti sa 2 dl ključale vode, poklopiti i posle 2 sata ocediti. Zatim ispirati ocediti. Zatim ispirati grlo i nakon toga popiti. Slika 1. Beli slez Kašalj i bronhitis - 30 grama lista belog sleza, 25 grama slatkog korena, 20 grama lista timijana, 15 grama korena belog sleza, 4 grama anisa i po 2 grama cveta crnog sleza, turčinka i divizme. Jednu kašiku smese popariti sa 2 dl ključale vode, poklopiti, malo zagrejati, ocediti i toplo popiti. Čaj zasladiti medom, ponavljati 4- 5 puta dnevno. - Pomešati 50 grama lišća i 15 grama korena belog sleza i 10 grama majčine dušice. Tri supene kašike ove mešavine preliti sa 1/2 l hladne vode i češće mešati tokom 3- 4 sata. Zatim procediti i piti nekoliko puta dnevno, po jednu šoljicu. Veliki kašalj -  Po kafenu kašičicu lista podbela i lista belog sleza preliti sa 2 dl ključal

Maslačak- Podstiče varenje, izaziva znojenje, deluje kao diuretik, pojacava rad bubrega.

 Maslačak ( lat. Taraxacum officinale ) 

Narodni nazivi: radič, popina pogačica, žutinica, mljekača, smetanka...

OPIS 

---------------------------------------------------------- 

Maslačak je samonikla jestiva, lekovita, začinska biljka. 


Листови маслачка се користе за додавање укуса салатама, сендвичима и чајевима. Корени се користе у неким заменама за кафу, а цветови се користе за прављење вина.


У прошлости су се корени и листови маслачка користили за лечење проблема са јетром. Индијанци су такође кували маслачак у води и узимали га за лечење болести бубрега, отока, проблема са кожом, жгаравице и желуца. У традиционалној кинеској медицини (ТЦМ), маслачак се користи за лечење стомачних тегоба, упала слепог црева и проблема са дојкама, као што су упала или недостатак млека. У Европи се маслачак користио у лековима за грозницу, чиреве, проблеме са очима, дијабетес и дијареју.


До сада није било квалитетних научних студија о маслачку. Данас се корење углавном користи за подстицање апетита, као и за тегобе јетре и жучне кесе. Листови маслачка се користе као диуретик који помажу телу да се ослободи превише течности.



Višegodišnja zeljasta biljka.

Cvetna stabljika je šuplja i naraste od 20 do 30cm. Cveta od marta do oktobra. Pod zemljom se nalazi dosta debeo koren. Cvetovi su jarko žute boje. Listovi su izduženi i grupisani u rozetu.

---------------------------------------------------------- 

STANIŠTE

---------------------------------------------------------- 

Rasprostranjen je na celom području od nizina do visokih planina. 

Raste po baštama kao korov, livadama, pored staza i puteva, travnjacima, njivama... 

---------------------------------------------------------- 

UPOTREBA 

---------------------------------------------------------- 

Može se koristiti svež za salate, kao varivo, dodatak čorbama. 

Стотине врста маслачка расте у умереним регионима Европе, Азије и Северне Америке. Маслачак је издржљива вишегодишња биљка која може нарасти до висине од скоро 12 инча. Биљке имају дубоко урезане, зубасте листове попут лопатице, који су сјајни и без длака. Стабљике маслачка прекривене су јарко жутим цветовима. Избраздани листови воде кишу до корена.


Цветови маслачка се ујутру отварају на сунцу и затварају увече или по тмурном времену. Тамносмеђи корени су меснати и ломљиви и испуњени су белом млечном материјом која је горка и благо смрдљива.




Od korena se može praviti hleb i kafa.

помоћи у побољшању функције јетре и жучне кесе. Али ова студија није била добро осмишљена.


Прелиминарне студије на животињама сугеришу да маслачак може помоћи у нормализацији нивоа шећера у крви и смањењу укупног холестерола и триглицерида док подиже ХДЛ (добар) холестерол код дијабетичких мишева. Али нису све студије на животињама откриле позитиван ефекат на шећер у крви. Истраживачи треба да виде да ли ће маслачак деловати код људи.


Неколико студија на животињама такође сугерише да би маслачак могао помоћи у борби против упале.


Podstiče varenje, izaziva znojenje, deluje kao diuretik, pojacava rad bubrega, pomaže kod lečenja gihta, reumatizma, kožnih problema.

Коментари

Популарни постови са овог блога

About us

Anis- lekovita jestiva biljka. pomaže kod upale grla, odvikavanja od pušenja...

Beli slez