Beli slez

Слика
 Beli slez Althaea officinalis Vreme berbe: tokom jeseni                          Šta se bere: koren, list, cvet Upala grla i krajnika:  -  Po 50 grama belog sleza i iđirota preliti sa 2 dl ključale vode, poklopiti i posle 2 sata ocediti. Zatim ispirati ocediti. Zatim ispirati grlo i nakon toga popiti. Slika 1. Beli slez Kašalj i bronhitis - 30 grama lista belog sleza, 25 grama slatkog korena, 20 grama lista timijana, 15 grama korena belog sleza, 4 grama anisa i po 2 grama cveta crnog sleza, turčinka i divizme. Jednu kašiku smese popariti sa 2 dl ključale vode, poklopiti, malo zagrejati, ocediti i toplo popiti. Čaj zasladiti medom, ponavljati 4- 5 puta dnevno. - Pomešati 50 grama lišća i 15 grama korena belog sleza i 10 grama majčine dušice. Tri supene kašike ove mešavine preliti sa 1/2 l hladne vode i češće mešati tokom 3- 4 sata. Zatim procediti i piti nekoliko puta dnevno, po jednu šoljicu. Veliki kašalj -  Po kafenu kašičicu lista podbela i lista belog sleza preliti sa 2 dl ključal

Prirodni Izvor Zdravlja: Povrće u Borbi Protiv Bolesti

Krtolasto povrće koje sadrži u sebi puno skrobnih namirnica, skrobnih sastojaka.Ali imamo kalijuma, vitamina C u krompiru.

Treba koristiti sve vrste povrća.



Slika 1. Povrće Slika 2. Krtolasto povrće
Kako bi trebalo krompir da se priprema? Može da bude pečen, baren i rekli smo kada se kuva se kuva da se kuva sa korom. Tako je. Krompir kada isečemo i oljuštimo nemamo više nikakvih hranljivih sastojaka u njemu.I prosto sve se izgubi. Nemamo nikakve koristi od hrane. Samo smo napunili želudac i ništa više. Kada imamo sirovo voće i orašaste plodove i kada ih meljemo da li to menja hranljive sastojke? Pa treba izbegavati da usitnjavamo bilo šta, najbolje je da grizemo zubima i voće i povrće. Naravno, pričali smo i o tome. Neke namirnice mogu i treba već da se usitne da se izrendaju i da se iseckaju, ne bi li se i vlakana oslobodili nekih enzimi ili nekih hranljivi sastojci koji su bitni kao što smo spomenuli beli luk, šargarepu, brokoli, itd, ali principu kada je u pitanju voće ne treba usitnjavati. Znači što krupnije, što celovitije to bolje iz dva, tri razloga: Prvo što tada unosimo vlakna koja su nam dragocena, pričali smo o vlaknima isto šta nam sve rade vlakna, ali ovde su vlakna dragocena i zbog glukoze da se glukoza reaktivira i da brzo angažuju insulin i zato je dobro da namirnica bude u što celovitijem obliku to važi za integralne žitarice znači da ih ne usitnjavamo mnogo da ih ne meljemo da ih ne razbijamo jer gubimo ta vlakna koja smo jako dragocena i važna. Zato voće treba jesti celovito, naravno možemo ih iseckati, možemo ga pripremiti i malo nastrugati oraha možemo oraha jesti ovako, ali to ide samo sa kiselim. Na primer, kada je u pitanju kikiriki da li on gubi hranljivu vrednost ako se napravi puter.

Коментари

Популарни постови са овог блога

About us

Anis- lekovita jestiva biljka. pomaže kod upale grla, odvikavanja od pušenja...

Beli slez