Beli slez

Слика
 Beli slez Althaea officinalis Vreme berbe: tokom jeseni                          Šta se bere: koren, list, cvet Upala grla i krajnika:  -  Po 50 grama belog sleza i iđirota preliti sa 2 dl ključale vode, poklopiti i posle 2 sata ocediti. Zatim ispirati ocediti. Zatim ispirati grlo i nakon toga popiti. Slika 1. Beli slez Kašalj i bronhitis - 30 grama lista belog sleza, 25 grama slatkog korena, 20 grama lista timijana, 15 grama korena belog sleza, 4 grama anisa i po 2 grama cveta crnog sleza, turčinka i divizme. Jednu kašiku smese popariti sa 2 dl ključale vode, poklopiti, malo zagrejati, ocediti i toplo popiti. Čaj zasladiti medom, ponavljati 4- 5 puta dnevno. - Pomešati 50 grama lišća i 15 grama korena belog sleza i 10 grama majčine dušice. Tri supene kašike ove mešavine preliti sa 1/2 l hladne vode i češće mešati tokom 3- 4 sata. Zatim procediti i piti nekoliko puta dnevno, po jednu šoljicu. Veliki kašalj -  Po kafenu kašičicu lista podbela i lista belog sleza preliti sa 2 dl ključal

Supermoći enzima: Kako održavaju naš organizam u ravnoteži

 Da li enzimi mogu sami da funkcionišu, sami da rade, da li imaju pomoćnika?

Pomoćnici postoje i za enzime, enzimi ne mogu da funkcionišu, ako nemaju pomoć sa strane, to su koenzimi (minerali i vitamini), imamo koenzim Q10. Koji su to minerali koji su najvažniji?

Slika 1. Koenzim-Q10

Oni sarađuju, potpomažu procese enzimskih reakcija, vitamini B grupe oni najviše imaju pomoći u radu enzima, posebno kod uglljeno- hidratne hrane. Imamo minerale kao što je Ca, Mg, Fe, Mn jaki koenzimi rade zajedno.


Slika 2. Vitamin B grupe.

Ako imamo deficit vitamina i minerala, biće usporeni, neće raditi u dobroj meri.
Važno je da imamo dovoljno minerala i vitamina u telu, ali šta uništava te vitamine B grupe? Ko to njih stalno crpi i dovodi do deficita? Brza hrana i šećeri. B vitamini su jako bitni u razlaganju šećera, ako imamo previše šećera onda smanjujemo koncetraciju kompleksa B vitamina i to je pogubno za zdravlje. Napadaju imuni-sistem, smanjuju prisustvo B kompleksa, imamo veliki broj vitamina B, svaki ima određenu funkciju, B1, B2, B3,...B17 koji nas štiti od kancera, amigdalin nalazi se u semenkama koštica kajsija i šljiva.

Slika 1. Amigdalin


Preventivno treba uzimati dvadeset ili trideset komada dnevno, ima puno slučajeva koji su bili izlečeni kojima se dao B17, odnosno koštice, ima ga i sintetičkom obliku.

Kod sintetičkih vitamina nije dobro koristiti proizvode, zato što nemaju dobru apsorpciju, najbolje je da ih unosimo hranom, nekada u nekim teškim patološkim stanjima nije moguće uneti kroz hranu, onda se daje infuzijom, ali u principu neće nam puno pomoći suplementi, koliko će nam pomoći kompletna hrana, celovita hrana.

Ako imamo parcijalni pristup svemu tome, nećemo imati efekat, moramo dobro razmisliti kada pomažemo ljudima, da li ćemo zaista uspeti da pomognemo, zavisi od njega koliko će da prihvati naše savete. Ako se ne pridržava pravila, onda on sam snosi odgovornost za svoje zdravlje i iscelenje. To je razlog zašto neko bude izlečen, a neko ne.
Nema zamene za prirodne supstance, za ono što nam se nudi besplatno. Gde ima najviše živih enzima kod voća?

Najviše imamo u papaji, mango, ananas, pomorandza, imamo veliku koncetraciju živih enzima, promelain kod ananasa je živi enzim, jak antioksidans.


Slika 3. Papaja

Koji su to bitni enzimi koji su bitni za naše telo? Enzimi nisu samo katalizatori, enzimi su jaki antioksidansi, jedan od njih je super-oksid dismutaza je jedan enzim koji napada slobodne radikale 10.000 puta žešće, nego bilo koji drugi antikoksidans, mnogo je delotvorniji od vitamina E kao jakog antioksidansa vitamina C.

Super-oksid dismutaza cepa molekule na vodu i kiseonik, slobodni radikal koji deluje na naše telo slobodno i nepravilno, može da pravi mutacije u telu, super- oksid dismutaza ga cepa na vodu i kiseonik i naša ćelija dobija kiseonik i vodu.

Коментари

Популарни постови са овог блога

About us

Anis- lekovita jestiva biljka. pomaže kod upale grla, odvikavanja od pušenja...

Beli slez