Beli slez

Слика
 Beli slez Althaea officinalis Vreme berbe: tokom jeseni                          Šta se bere: koren, list, cvet Upala grla i krajnika:  -  Po 50 grama belog sleza i iđirota preliti sa 2 dl ključale vode, poklopiti i posle 2 sata ocediti. Zatim ispirati ocediti. Zatim ispirati grlo i nakon toga popiti. Slika 1. Beli slez Kašalj i bronhitis - 30 grama lista belog sleza, 25 grama slatkog korena, 20 grama lista timijana, 15 grama korena belog sleza, 4 grama anisa i po 2 grama cveta crnog sleza, turčinka i divizme. Jednu kašiku smese popariti sa 2 dl ključale vode, poklopiti, malo zagrejati, ocediti i toplo popiti. Čaj zasladiti medom, ponavljati 4- 5 puta dnevno. - Pomešati 50 grama lišća i 15 grama korena belog sleza i 10 grama majčine dušice. Tri supene kašike ove mešavine preliti sa 1/2 l hladne vode i češće mešati tokom 3- 4 sata. Zatim procediti i piti nekoliko puta dnevno, po jednu šoljicu. Veliki kašalj -  Po kafenu kašičicu lista podbela i lista belog sleza preliti sa 2 dl ključal

Zdravlje u Ravnoteži: Značaj Optimalne pH Vrednosti za Vaš Imunološki Sistem

 Uticaj kiselosti i baznosti na naše telo.


Slika 1. HRANA koja izaziva kisele i bazne reakcije

Pored varenja hrane, izuzetno je važno kakve reakcije imamo u našem telu, da li su te reakcije kisele ili bazne. Zapravo ako imamo previše kiselih reakcija u našem telu, stvara se velika količina otpadnih kiselina, a otpadne kiseline mogu da izazovu bolesti, naravno to je ta neravnoteža.
Povećan broj otpadnih kiselina, odnosno povećana koncentracija može nas dovesti do toga da imamo zamor, osećamo slabost, osećamo preterano izbacivanje toksina, znojenje, bolove u telu, opstipacija, glavobolje,vrtoglavice, puno tih poremećaja u našem telu je vezano upravo za otpadne kiseline, koje su proizvod produkta oksidacije i uticaja kiselih i baznih reakcija na naše telo. Šta to znači kisele i bazne reakcije? To je ustvari PH- vrednost u našem telu, kakva je PH vrednost u našem telu, to je odnos koncetracije vodonikovih jona u našem organizmu. Imamo H jone koji daju te kisele reakcije, OH joni daju bazne reakcije u našem telu. To su elektro-hemijski procesi koji se odvijaju svakodnevno u našem organizmu.
Svakog trenutka mi imamo određene reakciju u telu.
Šta to znači? To znači da naši organi neki rade najpre u baznim reakcijama ne u baznim potpuno, ali u malo više u baznim reakcijama, srce,pluća, jetra i tako dalje znači rade da uglavnom bolje i bolje funkconišu. Ako su reakcije bazne kako određujemo to držimo pomoću brojeva od 0 Do 14 pa onda PH-a vrednost bi bila najbolja 7,35- 7,45.

Slika 2. Alkalne namirnice


Znači to je neka sredina kako bi trebalo da funkcioniše naš organizam. To možemo proveriti putem krvi, putem urina.
Kolika nam je ta PH vernost. I sve ispod 7 govori nam da je naš organizam u kiseloj reakciji.


Slika 3. OPTIMALNA PH- vrednost

A preko 7 govori da je organizam u baznoj akcije.Možemo zaključiti da ovo 7,35- 7,45 da to vuče ka baznosti i kiselosti. To nam i govori da je bolje da budemo više u baznoj sredini. Zapravo, ako je organizam previše kiselim reakcijama, postoji neki delovi našeg tela kao što je koža recimo gde PH vrednost mora biti malo kiselija radi tih mikroorganizama recimo vaginalna flora i tako dalje one koji idu ispod 7 i to i nije loše.
Postoje bazni minerali.Koji neutrališu te kisele reakcije.Bazni minerali su kalcijum magnezijum, gvožnje, mangam, itd. I onda oni budu u deficitu ako ima previše kiselih reakcija što je logično.To je taj problem.Znači doći ćemo u deficit sa baznim mineralima . Odnos skladnosti kiselosti u našem organizmu kada je u pitanju hrana, trebao bi biti negde 80 posto, 80 prema 20 u korist baznosti. Zašto? Zato što će taj veliki odnos baznosti u odnosu na kiselosti zadovoljiti ovu potrebu da ukupna vrednost PH bude 7,35- 7,45. Mi moramo da stvorimo bazne rezerve u organizam ako iscrpimo te 2 rezerve, onda ćemo ući u jedno kiselo stanje i neće biti dobro za naše telo.Šta sve može uticati da se kisele i bazne reakcije odvijaju onako kako treba ili lošije ili dobro. Zapravo posmatraćemo sa aspekta hrane.Znači koja hrana stvara bazne reakcije. Zatim sa aspekta emocija i mentalnog stanja.I sa aspekta okruženja znači kako okruženje deluje na bazne i kisele reakcije. Sa aspekta hrane Kao što možemo videti, najčešće i najviše,Zapravo imamo reakcija koje nisu dobrem,pa taj odnos bude drugačiji, 20 % bazne, a 80 % kisele reakcija, tako je uglavnom kako se loše hranimo i kako imamo loše stilove života, onda u svakom slučaju imamo obrnute situacije. Trebalo bi da se potrudimo da taj odnos bude .50- 50 ili 50-40, 60-40 tako da taj odnos bude u korist baznosti. Idemo na gore ka višem stepenu.A kako uzimajući baznost u obzir. Započećemo.Kod one hrane koja daje kisele i bazne reakcije.Uzmimo voće. Voće, svo voće osim brusnice,borovnice i kupine, maline, šljive, suve sljive daje bazne reakcije, a ovo voće daje umereno bazne reakcije koje sam spomenuo. Imamo tu određene gradacije, stepene. Kada su u pitanju bazne i kisele reakcije pa imamo blago kisele reakcije. Imamo umereno kisele i jake reakcije, tako isto imamo sa baznim reakcijama u pitanju su umerene bazne, normalno bazne ili srednje bazne i jake bazne reakcije. Ovde ćemo reći kada je u pitanju bobičasto voće da su tu umerene kisele reakcije. Šta to znači? Jer to znači da je to loše. Naravno, ne. Rekli smo da moramo imati odnos baznosti i kiselosti negde 80-20, 70-30.

Kažem radi tih mikroorganizama koji se loše snalaze tu. I imamo ove bazirane to su previše bazne reakcije onda imamo isto probleme kada nekom bazom, možemo se otrovati.To nije dobro, znači previše bazne reakcije isto nisu dobre, ali retko se kada ulazio u baznost preterano da mi dođe u situaciju da organizam bude ugrožen to ako povredi neku neku kiselinu i tako da bi možda došli u takvu situaciju.Inače ovako ne.

Коментари

Популарни постови са овог блога

About us

Anis- lekovita jestiva biljka. pomaže kod upale grla, odvikavanja od pušenja...

Beli slez