Beli slez

Слика
 Beli slez Althaea officinalis Vreme berbe: tokom jeseni                          Šta se bere: koren, list, cvet Upala grla i krajnika:  -  Po 50 grama belog sleza i iđirota preliti sa 2 dl ključale vode, poklopiti i posle 2 sata ocediti. Zatim ispirati ocediti. Zatim ispirati grlo i nakon toga popiti. Slika 1. Beli slez Kašalj i bronhitis - 30 grama lista belog sleza, 25 grama slatkog korena, 20 grama lista timijana, 15 grama korena belog sleza, 4 grama anisa i po 2 grama cveta crnog sleza, turčinka i divizme. Jednu kašiku smese popariti sa 2 dl ključale vode, poklopiti, malo zagrejati, ocediti i toplo popiti. Čaj zasladiti medom, ponavljati 4- 5 puta dnevno. - Pomešati 50 grama lišća i 15 grama korena belog sleza i 10 grama majčine dušice. Tri supene kašike ove mešavine preliti sa 1/2 l hladne vode i češće mešati tokom 3- 4 sata. Zatim procediti i piti nekoliko puta dnevno, po jednu šoljicu. Veliki kašalj -  Po kafenu kašičicu lista podbela i lista belog sleza preliti sa 2 dl ključal

Чичока (дивљи кромпир), лековита ЈЕСТИВА БИЉКА има више КАЛИЈУМА од БАНАНЕ!

 Чичока

Народни назив: дивљи кромпир

ОПИС

Чичока је самоникла јестива и лековита биљка. Може да нарасте до 3м.

Има усправну и разгранату стабљику. Корен подсећа на мали ђумбир.

Цвета током септембра и октобра.

Slika 1. Čicoka

СТАНИШТЕ

Расте на влажном и плодном земљишту, поред њива, крај путева. Инвазивна је врста.

УПОТРЕБА

Корен може да се једе. Лекари је препоручују да је једемо сирову или кувану.

Посебно се препоручује дијабетичарима, јер садржи олиго- фруктозни инулин- растворљиви полисахарид ослобођен од скроба, који негује добре бактерије, одржава имуни- систем и спречава настанак инфекција.


Slika 2. Suncokret

Корен садржи полисахарид инулин, користан за дијабетичаре.


Čičoka je slična suncokretu, ima lep žut cvet, a stabljika može da naraste i preko dva metra. Obično raste uz reke i potoke, a neretko je ukras u baštama. Čičoka je višegodišnja biljka sa dobro razvijenim korenom u obliku vretenastih gomolja, koji prodire duboko u zemlju. Njeno latinsko ime je Helianthus tuberosus, a u Srbiji je poznat kao čičoka ili divlji krompir, jer su krtole slične krompiru. Na engleskom govornom području zove se jerusalimska artičoka. U kineskoj tradicionalnoj medicini i koren i lišće koriste se kao lek. Od nedavno ova impozantna biljka gaji se i kao kultura za prehranu stoke, jer dobro podnosi sušu, a životinje je rado jedu. Čičoka je i medonosna biljka. Može koristiti kuvana, pečena, ali i u u svežem stanju.


Za razliku od krompira koji sadrži skrob, krtole čičoke bogate su inulinom, koji ne dovodi do porasta nivoa šećera i insulina u krvi, pa je odlična namirnica za dijabetičare. Ovaj polisaharid koji sadrži fruktozu, je probiotik koji stimuliše razvoj bifidobakterija i acidofila, bakterija koje blagotvorno utiču na naše zdravlje. One eliminišu štetne mikroorganizme iz crevne flore, sprečavaju crevne infekcije, značajno poboljšavaju apsorpciju korisnih minerala, pomažu kod opstipacije, jačaju imunitet i pomažu u prevenciji raka debelog creva. Čičoka je veoma korisna ako duže vremena koristite antibiotike koji mogu oštete crevnu floru. Inulin je dragocen jer normalizuje nivo triglicerida i holesterola u krvi, pa tako sprečava nastanak srčanih oboljenja i postepeno smanjuju masne naslage koje muče mnoge ljude s viškom kilograma. Čičoka je interesantna i po tome što je izvor esencijalnih aminokiselina, tj. aminokiselina koje organizam ne proizvodi. Osim toga, čičoka se upotrebljava i za lečenje bolesti krvi, artritisa, normalizaciju varenja, protiv bolesti probavnog sistema i osteoporoze. Preporučuje se i malokrvnim osobama. Konzumiranje sveže čičoke je odlična prevencija nastanku karijesa. Reč je o vrlo hranljivom povrću niske energetske vrednosti. Bogat je izvor kalcijuma, gvožđa, cinka i fosfora, dobar izvor i vitamina B1, B2 i C. Od sitno tucanih krtola ove biljke pravi se oblog, koji se koristi za smirivanje otoka i lečenje zauški.


Kaša protiv otoka


Za kašu od čičoke potrebno je 100 g krtola i 100 g pirinča. Krtole se dobro operu, oljušte i iseku na komadiće, pa se sa 100 g pirinča i određenom količinom vode stave u šerpu, posole, doda se malo ulja od susama i kuva se dok ne omekša. Ova vrsta kaše je veoma dobra za osobe koje imaju problem sa dijabetesom, otocima ili tegobe sa urinarnim sistemom.

Turšija za dijabetičare.


Slika 3. Turšija od čičoke i šargarepe


Kinezi imaju dosta jela sa jang điangom, kako se u Kini čičoka zove Turšija se sprema ovako: Krtole se dobro operu, zatim se u keramički ćup koji se hermetički zatvara stavi jedan sloj čičoke preko njega sloj soli i tako naizmenično. Nalije se vodom da ogrezne. Svakog drugog dana tri puta zaredom ćup se preokrene, a zatim svakog trećeg dana, opet tri puta zaredom. Može se konzumirati 15. dana od pripremanja. Usoljena čičoka se najčešće jede uz doručak i posebno je preporučljiv dijabetičarima.

Salata od čičoke


Pola kilograma rendanih oljuštenih kiselih jabuka, pola kilograma rendane čičoke, sok od jednog limuna, maslinovo ulje. Sve sastojke pomešajte i po želji dodajte malo đumbira u prahu.

Pečena čičoka

Pola kilograma čičoke dobro operite, osušite i stavite u pleh za pečenje. Prelijte sa malo maslinovog ulja i posolite morskom solju. U pleh dodajt

Slika 4. Salata od čičoke

e i glavicu belog luka koju ne treba ljuštiti već samo podeliti na čenove. Postite sa malo ruzmarina i pecite oko 45 minuta. Kad je gotovo, beli luk istisnite preko čičoke i uživajte.

Помаже код: јачања срца, јачање коже, мршављења, боља продукција крвних зрнаца, смањује холестерол, јача зубе.

Има више калијума од банане.


Momčilo Antonijević.

Коментари

Популарни постови са овог блога

About us

Anis- lekovita jestiva biljka. pomaže kod upale grla, odvikavanja od pušenja...

Beli slez