Дивља шаргарепа- Корен може да се једе сиров а може и куван. Могуће да се помеша са отровном КУРИКОМ!
- Преузми линк
- X
- Имејл адреса
- Друге апликације
https://www.highcpmrevenuegate.com/y2gd4n9u?key=622629d3eebaf3e65fc5704c04073565
Дивља шаргарепа
Народни називи: дивља мрква
ОПИС
Дивља шаргарепа је самоникла јестива и лековита биљка. Двогодишња је биљка.
Стабљика је усправна, разграната, шупља и длакава.
Корен је жилав, беле боје и слабије развијен. Цветови су ситни, беле боје, скупљени у штит са тамноцрвеним цветићем у средини!
СТАНИШТЕ
Расте на запуштеним земљиштима, пољима, поред путева, ободи шума, ливаде.
УПОТРЕБА
Корен може да се једе сиров а може и куван. Листови имају леп мирис који подсећа на домаћу шаргарепу. Семе служи као зачин. Биљка може да послужи за салате, чорба, варива.
Стимуланс, диуеретик, средство за јачање желуца, антихелминтик.
НЕИСКУСНИ БЕРАЧИ могли би да је помешају са смртно отровном кукутом!
Слика 1. Отровна Кукута
- Преузми линк
- X
- Имејл адреса
- Друге апликације
Коментари
Постави коментар